Holly Jolly Penguins – Katsaus joulupingviinien maailmaan

Lähestulkoon kaikki ovat varmastikin kuulleet joulutontuista. Monille on myös päivänselvää, että jouluun liittyvät porot, sekä tietenkin joulupukki ja joulumuori. Mutta mitä ihmettä ovat joulupingviinit!? Se selviää seuraavassa artikkelissa, vai selviääkö sittenkään!?

Mistä on kyse?

Jos asian haluaisi ilmaista mahdollisimman lyhyesti, voisi Holly Jolly Penguinsista sanoa, että se on värikäs slottipeli. Silloin moni tärkeä asia jäisi kuitenkin kertomatta. Aloitetaan perusasioista. Holly Jolly Penguins on peli, jonka valmistuksesta vastaa jo lähestulkoon legendaarisessa maineessa oleva Microgaming -yhtiö. Microgaming on ollut alalla jo pitkään, tekihän se ensimmäisen casino-ohjelmistonsa jo 15 vuotta sitten. Tämä pitkä kokemus tarkoittaa pelaajan kannalta sitä, että laadussa ei ole todellakaan tingitty, ja että kaikki on kunnossa myös pelaajan suojelun, operaattorin vastuun ja reilun pelin suhteen.

Mitä itse peliin ja sen pelaamiseen tulee, lienee syytä ihan ensimmäiseksi mainita, että Holly Jolly Penguinsissa on 45 voittolinjaa, jotka muodostuvat pelialueelle, joka koostuu viidestä rullasta ja kolmesta symbolirivistä. Panoksen suhteen valinnanvaraa on huimasti, sillä minimipanos on vain 0,5 euroa ja maksimipanos hurjat 125 euroa. Näillä panoksilla sopii odotella jo vähän suurempaakin joululahjaa…

Millä sitä pelataan, eli katsaus pelin symboleihin

Pelissä esiintyy lukuisia erilaisia symboleja. Ensinnäkin neljä kirjainsymbolia, eli A, K, Q ja J. Sitten ovat pelikorttisymbolit, joita pelistä löytyy yhteensä kymmenen. Pingviinisymbolit kantavat kukin edustamansa pingviinin nimeä, jotka ovat: Lorenzo, Rudy, Tania, Sven, Ole, Larry, Darryl, Quincy ja Quasi. Jokaisella pingviinillä on oma erikoistaitonsa, jota kukin pingviini pyrkii tuomaan pelissä esiin tuon tuostakin. Näiden tavallisten symbolien lisäksi pelistä löytyy niin wild- kuin scatter -symbolikin.

Wild -symboleita Holly Jolly Penguinsissa on poikkeukselliset kaksi kappaletta, mikä ainakin pelaajan näkökulmasta tuntuu erittäin anteliaalta ja jouluiselta. Toinen wild -symboli on Lorenzo, ja toinen taas on Rudy. Rudyn erikoistaito on se, että hänellä on punainen nenä. Voi raukkaa. Lorenzo on hieman onnekkaampi, mitä lahjakkuuteen tulee, sillä hänet tunnetaan oopperalaulajankyvyistään. Pelaajan kannalta pingviinien erikoiskyvyillä on merkitystä lähinnä tunnelman kannalta. Punainen nenä ei kasvata saldoa, eikä niin tee myöskään ooppera, vaan loppujen lopuksi kyse on vain siitä, että oikeat palikat osuvat toisiinsa nähden oikeisiin paikkoihin. Wild -symboleille tyypilliseen tapaan ne korvaavat keloilla kaikki muut, paitsi scatter -symbolit. Mikäli kohdallesi osuu niin harvinainen joulun ihme, että Lorenzo ja Rudy ilmestyvät yhtä aikaa keloille – tavallisesti he pyrkivät välttelemään toisiaan, ilmeisesti kyse on jostakin vanhasta kränästä – pääset osallistumaan jännittävään Wild Pay -bonuspeliin, josta kerron tuonnempana enemmän, sillä yritän pitää tämän esittelyn mahdollisimman kronologisena!

Kelkkailevat pingviinit ovat pelin scatter -symboleja. Näitä symboleja on mahdollista saada keloille parhaimmillaan seitsemän kappaletta! Mikäli kelkkapingviinejä ilmestyy kolmelle ensimmäiselle kelalle, pääsee pelaaja kokeilemaan onneaan Wild Pay ilmaiskierroksilla. Kome scatteria tuottaa 5 kierrosta, neljä 10, ja viidellä kelkkapingviinillä pelaajaa hemmotellaan peräti 20:llä ilmaiskierroksella. Koska scatter -symboleja on mahdollista pinoutua useampia päälletysten, voi ilmaiskierrosten lukumäärä kohota erilaisten kertoimien ansiosta lopulta jopa kahdeksaankymmeneen! Koska jokaisella ilmaiskierroksella on periaatteessa mahdollista voittaa lisää ilmaiskierroksia, on olemassa riski siitä, että pelaaja kokee karmaisevan kohtalon, jossa hän joutuu katselemaan ilmaiskierrosten pyörimistä silmiensä edessä koko loppuikänsä. Jokaisella pilvellä on kuitenkin hopeareunus, ja tässä tapauksessa se on se, että loputtomia ilmaiskierroksia katsellessaan pelaaja muuttuu ikään kuin itsestään satumaisen rikkaaksi.

Pelin suurin voitto syntyy silloin, kun keloille ilmaantuu viisi kappaletta kumpaakin wild -pingviiniä. Tämänkaltaisesta pingviiniruuhkasta pelaaja palkitaan sadan euron jättipotilla, joka luonnollisesti kertautuu asetetun panoksen mukaisesti. Kaksi erilaista wild -symbolia tuottaa 50 euron potin, pelkkä Ole-pingviini palkitaan 22,5 euron joulurahalla, kun taas Quincyn ilmaantumista mestoille maksetaan 17,5 euroa. Tanialla, Sven ja Quasi ovat itse kukin kymmenen euron väärtejä joulupingviinejä. Ei todellakaan mitään halpiskamaa siis!

Värikästä joulutunnelmaa kaikille!

Holly Jolly Penguins on erittäin komeaa katseltavaa. Sarjakuvamainen, ehkä jopa Disneyn mieleen tuova grafiikka sopii kuin nakutettu kertomukseen pohjoisnavalla asuvista joulupingviineistä, jotka etsivät täytteitä joulusukkiinsa. Taustakuvan talvinen maisema luo oivat puitteet upeasti animoiduille pingviinisymboleille, joista haluaisin erityisesti nostaa esiin lumisadepallon sisällä maailmaa katselevat pingviinit. Kerrassaan upeaa työtä! Kuten sanottu, animointi on toteutettu loistavasti, ja pingviinit ovat erittäin eläväisen oloisia. Scatter -pingviinit laskevat kelkoillaan, Lorenzo laulaa luikauttaa, toinen taas trimmaa puunoksia, ja niin edelleen… Vaikka ruudulla tapahtuu paljon, eivät pingviinit kuitenkaan niin sanotusti hypi silmille, vaan jokainen pysyy kiltisti karsinassaan, Tämän ansiosta pelikokemus on selkeä, eivätkä symbolit pääse sekoittumaan toisiinsa.

Äänimaailma on lähes yhtä rikas kuin pelin visuaalinen ilme. Pelaamista säestävät jouluisat taustamusiikit, jotka saivat ainakin minut todella hyvälle mielelle, ja voisi sanoa, että jopa joulumielelle, vaikka tätä kirjoittaessani on elokuu…. Voiton sattuessa kohdalle kilikellot kilisevät, fanfaarit soivat, ja pingviinit juhlivat yhdessä pelaajan kanssa kukin omalla yksilöllisellä tavallaan. Kymmenen pistettä ja papuk… siis anteeksi pingviinimerkki!

Lopuksi

Holly Jolly Penguins on kerrassaan lumoavan jouluinen slottipeli, jonka pingviiniteema on vertaansa vailla. En tiedä kuka on keksinyt tarinan joulupingviineistä, sillä itse en ole sellaisista ennen kuullut, mutta mitäpä sen on väliä, kyllä maailmaan aina uusia jouluhahmoja ja joulutarinoita mahtuu! Ei ole kuitenkaan syytä luulla, että peli olisi pelkkää söpöilyä ja karamellinvärisiä grafiikoita. Suloisen ulkokuoren alta paljastuu nimittäin oiva slottipeli, jonka vähintäänkin reilu politiikka wild- ja scatter -symbolien suhteen on vertaansa vailla. Suosittelen peliä lämpimästi kenelle tahansa, joka haluaa kokea aitoa joulutunnelmaa mihin vuodenaikaan tahansa, ja päästä tavoittelemaan sellaisia joulu-yllätyksiä, jotka runsaudellaan turvaavat monta tulevaa joulua vielä vuosien päästäkin.