Arvostelussa Tiki Tumble

Tiki Tumble on tropiikin lämpöön sijoittuva varsin uusi slottipeli, joka voi hyvällä omallatunnolla suositella ainakin kaikille värikkäämpien kolikkopelien ystäville.

Pelin kulku

Pelin 20 voittolinjaa syntyvät muodostuessaan viidelle riville ja viidelle kelalle. Voittoihin pääset käsiksi, kun saat vierekkäin vähintään kolmen eri kelan samanlaisia symboleita siten, että ensimmäinen symboli on pelialueen vasemmanpuoleisimmassa kelassa. Kierroskohtainen minimipanos on 0,20 euroa, ja maksimipanos jopa 100 euroa, joten Tiki Tumble tyydyttänee jo vähän ammattimaisemmankin pelaajan satsaustarpeen. Palautusprosentti on 96,49 prosenttia, eli vähintäänkin siedettävä. Itseasiassa palautusprosentti on täysin toiselta planeetalta kuin vaikka markettien auloissa kököttävissä perinteisissä automaateissa. Kannattaa siis harkita vakavasti, josko kaikki ne kauppareissulla koneeseen puolihuolimattomasti työnnettävät kolikot kannattaisi ennemmin käyttää esimerkiksi Tiki Tumblen pelaamiseen. Ainakin voittamisen todennäköisyys on suurempi, jos nyt sellaisista asioista välittää. Ja mitä voittojen suuruuteen tulee, niin jos kaikki tähdet osuvat kohdalleen, on Tiki Tumblessa mahdollisuus voittaa jopa 50000 euron päävoitto. Käytännössä summat voivat kuitenkin nousta vieläkin suuremmaksi ruhtinaallisesti jaettavien ilmaispelien, ja alati kasvavien kertoimien myötä. Ilmaispeleistä kerromme kuitenkin lisää vasta hieman myöhemmin. Ennen sitä tarkastelemme sitä, minkä näköisillä “nappuloilla” tätä peliä oikeastaan edes pelataan…

Symboleita – onko heitä?

Pelin symbolit koostuvat erilaisista kivestä muovaillun oloisista kasvoista, sekä erilaisista kuvioista, jotka eivät välttämättä esitä mitään tiettyä esinettä tai asiaa, kunhan vain ovat kauniin muotoisia. Näitä symboleja on kyllä miellyttävä katsella, mutta toisaalta, ehkä juuri tässä nimenomaisessa kohtaa pieni lisämielikuvituksen käyttö ei olisi ollut pahitteeksi. Pelin muilta osa-alueilta sitä toki löytyykin vaikka muille jakaa.

Kivikasvoista erityisesti kullanväriset miellyttävät pelaajaa kovasti ilmestyessään näytölle. Tämä johtuu siitä, että kullanväriset kivikasvot toimivat pelissä niin sanottuina scatter-symboleina. Tämä tarkoittaa sitä, että kultakasvon ei tarvitse ilmaantua voittolinjalle taatakseen pelaajalle voiton, vaan se voi ilmaantua minne tahansa näyttöruudulle, ja rahaa alkaa sillä silmänlyömällä tulvia röykkiöittäin ovista ja ikkunoista! …Tai no, ainakin jonkin verran nyt kuitenkin…

Voittojen perusteella symbolit voidaan jakaa kahteen joukkoon. Niihin, jotka tarjoavat pienempiä voittoja, ja niihin, jotka tarjoavat suurempia voittoja. Kumpaankin ryhmään kuuluu neljä symbolia, eli yhteensä symboleita on kahdeksan. Tämän yksinkertaisempi asia tuskin voisi enää olla. Symboleista kaikkein paras on pinkki symboli, joka tarjoaa voittosumman jopa kaksikymmentäkertaisena, mikäli kyseisiä symboleita ilmestyy peräkkäin samalle voittolinjalle kokonaiset viisi kappaletta, eli täysi rivi.

Sarvilla varustettu wild-symboli on Tiki Tumblen jokeri, eli se korvaa näytöllä minkä tahansa symbolin, lukuunottamatta kullanvärisiä scatter-symboleita. Nudging Wilds -toiminnossa Tiki Wild -symbolit (jotka on sijoitettu keloille röykkiöittäin, niin että niitä on yleensä useampi päällekkäin) jäävät näytölle paikoilleen muiden kelojen pyöriessä. Tiki Wild -symbolit putoavat kullakin pyöräytyksellä askeleen alemmas, kunnes lopulta katoavat näkyvistä. Tätä ennen pelaaja on todennäköisesti onnistunut kuitenkin kartuttamaan saldoaan huomattavasti, sillä pelialueella valmiina odottavat Tiki Wild -symbolit mahdollistavat useiden voittolinjojen muodostumisen. Tai eivät pelkästään mahdollista, ennemminkin ne tekevät siitä varsin helppoa ja todennäköistä. Itse Nudging Wilds -toimintoon pääseminen ei aina olekaan yhtä helppoa, mutta eihän sen sellaista kuulukaan olla. Nudging Wild -toimintoon pääseminen edellyttää sitä, että vähintään yhden rullan kolmeen ylimpään ruutuun ilmestyy Tiki Wild -symboli.

Saisiko olla ilmaispyörityksiä? No mikä ettei!

Tiki Tumblessa on mahdollista hankkia ilmaispyörityksiä, mikäli ruutuun ilmestyy kolme kultaista Tiki-symbolia. Aluksi rullat kaksi ja neljä täytetään Tiki Wild -symboleilla, ja muiden rullien annetaan pyöriä. Voitot maksetaan kertoimella, joka on riippuvainen siitä, kuinka monta kultaista Tiki-symbolia ruudulla oli silloin, kun vapaapelit alkoivat. Pelaajan kannalta mielenkiintoisinta Tiki Tumblen ilmaiskierroksissa on se, että niiden määrä ei ole rajoitettu ennalta millään lailla. Periaatteessa kierroksia voisi siis tulla loputtomiin, vaikka käytännössä tällaisiin äärimmäisyyksiin varmaan harvemmin päädytään. Joka tapauksessa, ilmaiskierrokset voivat pyöriä vaikka tuhat kertaa perätysten, kunhan vain jokaisella kierroksella ruutuun jää edes yksi Tiki Wild -symboli.

Eksoottista värimaailmaa ja polynesialaisia tunnelmia

Jos pelin ulkoasua haluaisi kuvata yhdellä sanalla, olisi “värikäs” varmastikin yksi osuvimmista luonnehdinnoista. Tiki Tumblea pelatessa näyttöruutu on kirjava kuin karuselli. Innoitus Tiki Tumblen ulkoasuun on haettu Polynesiasta, ja täytyy sanoa, että kaikista erilaisista kivihahmoista huokuukin ainakin näin suomalaisen silmään varsin eksoottinen meininki. Ja hyvä niin! Symbolit ovat pääosin selkeitä ja tarkkojakin, tosin aiemmin mainitsemani mielikuvituksen puute tietyissä symboleissa hieman hiertää. Se ei ole kuitenkaan minkäänlainen pelaamisen este, vaan ennemminkin hakemalla haettu motkotuksen aihe, ettei tämä arvostelu suistuisi ihan pelkäksi suitsutukseksi… Pelin taustalla on still-kuva, johon on piirretty kaksi savuavaa tulivuorta. Peliruudukko itse on erittäin selkeä, mikä on se tärkein asia. Pelaaminen ei ole vain haukankatseen omistavien yksilöiden oikeus, se kuuluu kaikille silmälasien vahvuuksista riippumatta!

Äänitaidetta koteihin!

Pelin äänimaailma on omasta mielestäni kertakaikkisen loistava. Taustalla soiva, rumpujen dominoima eräänlainen “heimomusiikki” sopii pelin tunnelmaan kuin hattu päähän. Voiton sattuessa kohdalle erilaiset kilinät, kolinat, poksahdukset ja fanfaarit saavat hymyn kasvamaan entistäkin suuremmaksi. Ja kun ruutuun ilmestyy kaksi kultaista Tiki-symbolia, jännitetään kolmannen ilmestymistä asiaankuuluvan rummunpäristelymetelin soidessa!

Loppusanat

Tiki Tumble on slottipeli, jota on helppo suositella kaikille kolikkopeleistä pitäville. Se on tarpeeksi yksinkertainen soveltuakseen aloittelijoille, mutta tarvittaessa riittävän syvä ja monitahoinen viehättääkseen myös kokeneempia pelaajia. Pelin pirteää ulkoasua on ilo katsella, ja ennen kaikkea peliä on miellyttävää kuunnella! Tärkeintä on kuitenkin se, että pelaaminen on sujuvaa ja intuitiivista! Tylsät hetket ovat Tiki Tumblen parissa todella harvassa, siitä pitävät huolen monet erikoisominaisuudet, jotka tekevät pelaamisesta kertakaikkisen kokonaisvaltaisen kokemuksen.