Gladiator Road to Rome -automaattipeli

Gladiator Road to Rome on Gladiaattori -elokuvaan perustuva viiden kiekon ja 25 voittolinjan automaattipeli, jossa pelaajan on mahdollista voittaa jopa miljoonan euron jättipotti.

Pelin kulku

Pelin kulku vaihtelee jonkin verran riippuen siitä, pelataanko peliä tietokoneella vai mobiililaitteella. Seuraavassa osiossa kerrotaan tietokonepelaamisen ja mobiililaitepelaamisen eroista.

Kiekkoja pyöräytetään painamalla “pelaa” -painiketta. Panos asetetaan painamalla “kokonaispanos” -painikkeen alla olevia + tai – painikkeita. + nostaa panosta ja – laskee sitä.

Panos asetetaan painamalla näytön reunassa olevaa “eteen päin” -painiketta (oikealle osoittavaa nuolta muistuttava symboli), ja sen jälkeen “linjapanos” -otsakkeen yllä olevia + ja – painikkeita. Kiekkojen pyöräyttäminen onnistuu pyyhkäisemällä kiekkoja alas- tai ylöspäin.

Kokonaispanos saadaan, kun linjapanos kerrotaan voittolinjojen määrällä, joka on aina 25. Voitot siirtyvät automaattisesti pelisaldoon, kun joku voitollisista kuvioyhdistelmistä pysähtyy voittolinjalle.

Panosrajat

Pelaajan asettama panos voi olla mitä tahansa 0,01 euron ja 20 euron väliltä. Suurempi panos takaa suuremmat voitot, mutta myös kulut kasvavat samassa suhteessa. Pelaajan menestykselle onkin keskeistä löytää sellainen panos, jonka tarjoama voittojen ja kulujen suhde on sellainen, joka sopii parhaiten juuri hänen pelityylilleen.

Voittokertoimet ja -yhdistelmät

Voitot lasketaan voittotaulun ilmoittamien kertoimien mukaisesti. Kuten tavallista, voittoyhdistelmän on aina alettava vasemmassa reunassa olevasta kiekosta. Yhdistelmän on myöskin oltava voittolinjan mukainen ja sen täytyy muodostua toistensa suhteen vierekkäisistä kiekoista. Mikäli voittoyhdistelmiä löytyy usealta voittolinjalta, lasketaan nämä voitot yhteen. Tämä kaikki on tietysti tuttua juttua automaattipelejä enemmän harrastaville. Pelimekaniikka ei siis tuota juurikaan ahaa-elämyksiä, mutta toisaalta myöskään pelin opetteluun ei kulu kallista aikaa, vaan gladiaattoritunnelmaan on mahdollista uppoutua kertaheitolla ilman turhia hidasteluita. Uskoakseni peli ei ole kuitenkaan millään muotoa liian hankala vasta-alkajillekaan, vaan pelin juoni ja toimintamekanismit ovat varsin intuitiivisia, ja tulevat tutuiksi hyvin nopeasti.

Gladiator Bonus

Gladiator Bonus käynnistyy, kun kolme bonus-symbolia pysähtyy kiekoille 2,3 ja 4 samanaikaisesti. Peli valikoi pelaajalle automattisesti yhdeksän joko pronssista, hopeista tai kultaista kypärää. Jokainen kypärä voittaa rahapalkinnon, joka määräytyy arvometallin laadun mukaan. Bonusvoitot ovat näkyvillä “voitot yhteensä” -kentässä. Mikäli kaikki kypärät ovat kultaisia, voittaa pelaaja progressiivisen jackpotin, josta kerrotaan tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Jos Jackpot osuu kohdalle, ei pelaajalle makseta enää yhdeksän kultaisen kypärän palkintoarvoa. Tämä on tietystikin harmillista, mutta mikäli miljoonan euron Jackpot osuu kohdalle, ei kypäräpalkintorahojen saamattajääminen harmittane katkerintakaan tuoretta miljonääriä.

Gladiator Jackpot

Gladiator Road to Rome -pelin suurin vetonaula on Gladiator Jackpot. Gladiator Jackpot on progressiivinen jackpot, joka voi olla korkeintaan miljoona euroa. Kiekkojen pyöriessä jännitys onkin kerta toisensa jälkeen käsinkosketeltavaa. Progressiivinen jackpot syntyy siten, että jokaisesta pelatusta panoksesta lisätään yksi prosentti voitopottiin, kunnes miljoona euroa on täynnä. Tämän jälkeen prosentit lisätään seuraavan pelin jackpotin alkupääomaan.

Scatter -kuviot ja ilmaispelitoiminto

Ilmaispelitoiminto alkaa, kun peliruudulle pysähtyy vähintään kolme scatter -kuviota. Nämä scatter-kuviot tuottavat viisi ilmaispeliä, neljä scatter -kuviota tuottaa kahdeksan ilmaispeliä, ja viisi scatter -kuviota tuottaa kaksitoista ilmaispeliä.

Ilmaispelitoiminnon alussa näyttöön ilmestyy ruutu, jossa on kaksitoista kilpeä. Näistä kilvistä pelaaja valitsee kolme kilpeä, jotka hän haluaa kääntää. Kilpien alta paljastuu erilaisia toimintoja, jotka auttavat pelaajaa ilmaispeleissä. Ilmaispelikierroksen menestyksekkyys onkin paljolti riippuvainen siitä, mitä pelaaja sattuu kilpien alta löytämään, joka taas on täysin sattuman kauppaa, niin kuin mikä tahansa arvaaminen. Toisinaan lykästää paremmin, toisinaan huonommin. Kilpien alla on tarjolla seuraavia apuja:

  • Ylimääräisiä ilmaispelejä jo voitettujen ilmaispelien lisäksi.
  • Kuvion kerroin, joka viisinkertaistaa ennen ilmaispelien alkamista arvotun kuvion muodostamat voittoyhdistelmät.
  • Voittokerroin monistaa kaikki ilmaispelikierrosten voitot. Mikäli kilpien alta paljastuu useampi kuin yksi voittokertoimen kasvattaja, lasketaan nämä kertoimet yhteen.
  • Satunnainen scatter: ennen ilmaispelien alkamista arvotusta kuviosta maksetaan voitot samalla lailla kuin scatter -kuviosta. Voittava kuvioyhdistelmä muodostuu, vaikka arvotut kuviot eivät sijaitsisikaan peräkkäisillä kiekoilla.
  • Satunnainen wild: ennen ilmaispelien alkamista arvottu kuvio muuttuu wild -kuvioksi ilmaispelikierrosten ajaksi. Wild -kuviosta kerrotaan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.
  • Tönäisy -ominaisuudella Gladiator -kuvio paisuu jättimeiseksi wild -kuvioksi osuessaan joko kokonaan tai osittaen näytöllä olevaille kiekoille.

Wild-kuvio

Gladiator -kuvio muuttuu wild-kuvioksi, mikäli se osuu kiekolle siten, että se peittää sen kokonaan. Wild-kuvio korvaa kiekolla minkä tahansa kuvion, paitsi scatter-kuvion tai bonus-kuvion.

Palautusprosentti

Gladiator Road to Rome -pelin palautusprosentti on jopa 95,05 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että satojen tuhansien tai miljoonien pelikierrosten aikana pelaajalle palautuu voittoja keskimäärin edellä ilmoitetun palautusprosentin mukaisesti. Palautusprosentti pitää paikkansa sitä varmemmin, mitä pidemmästä pelisessiosta on kyse. Niinpä kannattaakin välttää sellaista virheellistä ajatusta, että palautusprosentti kertoisi todennäköisyyden sille, kuinka odotettavissa voitto on yhdellä pelikierroksella. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan yhden session aikana papautusprosentti voi heilahdella paljonkin suuntaan tai toiseen.

Mutta onko sitä kiva pelata?

Yllä olevan väliotsikon kysymykseen on varmasti yhtä monta vastausta kuin on pelaajiakin. Viime kädessä slotti -tyyppisten pelien viehättävyys perustuu niiden visuaalisiin ilmeisiin, sillä voittaminen tai voitotta jääminen on melko suurelta osin onnenkauppaa. Gladiator Road to Rome -pelissä visuaaliseen puoleen onkin panostettu huolella. Kiekkojen kuvat ovat yksityiskohtaisia, ja taiteilijan tyyli onnistui voittamaan ainakin minut puolelleen. Kuvat ovat myös riittävän selkeitä, joten mobiililaitteellakaan pelaajan ei tarvitse tihrustaa silmiään nähdäkseen, mitä näytöllä tapahtuu. Myös äänimaailma on hyvin toimiva, ja luo juuri sellaista tunnelmaa, jota Gladiaattori -teemaisessa pelissä toivoisikin kokevansa. Lopultahan kyse on juuri siitä; jännityksestä ja pelistä, jossa pelaajat ovat legendaarisia, panokset ovat kovia, ja voitot mittaamattomia!