Arvistelussa Gems Odyssey

Gems Odyssey on siitä erikoinen videoslotti, että siinä ei ole lainkaan perinteisiä rullia, keloja tai voittolinjoja. Enemmän peli muistuttaakin esimerkiksi kolikkopelimuotoon tuunattua legendaarista Tetristä, tai nykyaikaisemmista peleistä vaikka Candy Crush -pelejä. Mistä ihmeestä nyt on siis oikein kysymys? Lue, niin tiedät!

Miten sitä sitten pelataan, jos ei edes rullia ole?

Pelin tuottaneen Skillzz Gamingin mukaan “eeppinen matka kohti loistokkaita jalokiviä odottaa tässä kolikkopelissä”. Jassoo. Jos nyt kuitenkin yritän selittää hieman käytännöllisemmällä tasolla, mikä on homman juju. Tavoitteena on kerätä niin paljon pisteitä kuin mahdollista. Tämän pisteidenkeruun aikana pelaaja kohoaa tasolta toiselle.

Kierroksen aluksi ruudulle ilmestyy neliön muotoinen röykkiö timantteja. Tässä röykkiössä on viisi vaakariviä, ja viisi pystyriviä. Tavoitteena tai toiveena on, että tästä neliön muotoisesta 25 timantin röykkiöstä löytyisi vähintään kolme timanttia, jotka ovat kosketuksissa toisiinsa joko vertikaalisesti tai horisontaalisesti. Mitä enemmän toisiinsa kosketuksissa olevia timantteja röykkiöstä löytyy, sen suurempi voitto. Kosketuksissa olevat timanttiklusterit räjähtävät pois pelialueelta. Yksinkertaista, eikö? Sellainen juju hommassa kuitenkin on, että näitä timantteja myös kerätään. Aina kun pelaaja on räjäyttänyt tarpeeksi samanväristä timantteja pois kuljeksimasta, kohoaa hän seuraavalle tasolle, joka tarjoaa pisteitä hieman edellistä tasoa anteliaammin.

Kaikki timantit eivät kuitenkaan ole keskenään tasa-arvoisia. Tai jos ovat, niin sitten jotkut timantit ovat tasa-arvoisempia kuin toiset timantit, vähän niin kuin porsaat Geroge Orwellin klassikkoromaanissa Eläinten vallankumous. No niin. Gems Odyssey -pelissä on kuusi erilaista niin sanottua perustimanttia. Näistä perustimanteista vähäisin on punainen timantti(olisikohan se ehkä rubiini? Kuka näistä tietää…), jonka muodostaessa klusterin, saa pelaaja voiton 0,2 kertaisena. Ei ole hääviä siis punaisilla timanteilla rikastuminen. Mutta ei hätää, sillä on muitakin timantteja! Sininen timantti(ehkä safiiri?) antaa voiton jo 0,5 kertaisena! Ei sekään kyllä hirveän oikeudenmukaiselta tunnu… Yhyy. No entäs sitten keltainen timantti? Tässäpä varsinainen perus timantti, sillä se antaa panostuksen takaisin kertoimella 1. Seuraava timantti on violetti tai turkoosi. Sillä on varmasti joku nimikin, mutta valitettavasti timanttisivistykseni on luokattomalla tasolla. Tärkeintä on kuitenkin se, että tämä turkoosi timantti antaa voitot takaisin kaksinkertaisina! Ja vielä parempaa on luvassa! Vihreä timantti peräti viisinkertaistaa panoksesi! Ja kaiken huippuna killuu oranssi timantti, joka kymmenkertaistaa rahasi! Kyllä kelpaa!

Erikoisia erikoistimantteja

Tavallisten timanttien lisäksi pelissä on tietenkin myös kaikenlaisia erikoistimantteja ja muuta tilpehööriä. Pakkohan sellaisia on olla, muuten ei mielenkiinto tahdo pysyä yllä. Ensinnäkin pelissä on timantteja nimeltä Nebula Stones. Ilmeisesti heitä voisi kutsua myös kristalleiksi, mutta minä en tee niin. Jokatapauksessa, nämä nebulakivet toimivat niin, että kun niitä räjäyttelee menemään, tallentuu jokainen räjäytetty nebulakivi inventaarioon. Kun pelaaja kohoaa seuraavalle tasolle, saa hän näistä inventaarioon kerätyistä nebulakivistä bonuksia, joiden suuruus riipppuu siitä, minkä tyyppisiä nebulakiviä pelaaja on tullut keränneeksi. Kyllä, kuulit oikein, nebulakiviä on neljää eri sorttia. Kaikkein pienimmät bonukset saa tavallisista nebulakivistä. Harvinainen nebulakivi on jo vähän parempi, eeppinen nebulakivi on vielä parempi, ja mystinen nebulakivi on kaikkein suurin ja kaunein ja paras. Kerätyt nebulakivet näkee, kun klikkaa peliruudun oikeassa ylänurkassa olevaa nebulakiven kuvaa. Tällöin aukeaa uusi inventaario, joka näyttää, paljonko pelaajalla on kutakin nebulakiveä plakkarissaan.

Kaikenlaisten timanttien lisäksi pelissä on myös jackpot -symboli, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan vanha kunnon onnenluku 7. Jos saat kolme tai useampaa jackpot -symbolia kosketuksiin toistensa kanssa, voitat panoksesi takaisin tuhatkertaisena.

Näiden ihmeellisyyksien lisäksi peli voi toisinaan olla päättyneen kierroksen jälkeen armollinen, ja antaa pelaajalle uuden tilaisuuden. Tällöin timanttiröykkiön kolot täytetään uusilla timanteilla, ja kaikki jatkuu taas normaalisti.

Manuaali vai automaatti?

Pelin asetuksista on mahdollista säätää, haluaako pelata manuaali- vai automaattitilassa. Nämä eri moodit eroavat toisistaan siinä, että manuaalitilassa pelaaja saa, ja joutuu, klikkaamaan itse hiirellä sitä timanttiklusteria, jonka hän tahtoo räjäyttää. Automaattitilassa taas tekoäly räjäyttää timanttiyhdistelmät pelaajan puolesta. Itse koin manuaalitilan mielekkäämpänä vaihtoehtona, vaikka en olekaan varma, onko se yhtään sen varmempi tie kohti rikkauksia kuin automaattitilakaan. Kuitenkin, manuaalitilassa syntyy ainakin illuusio siitä, että voisi itse jotenkin vaikuttaa “kohtaloonsa”, ja että kyseessä olisi sittenkin ennemminkin taitopeli kuin tuuripeli. Jos timanttiröykkiössä on kaksi timanttiklusteria, jotka pelaaja voi klikkaamalla räjäyttää, ei ole välttämättä yhdentekevää, kumman klusterin hän räjäyttää ensin. Räjäytetyt klusterit jättävät jälkeensä tyhjän tilan, joka täyttyy, kun yläpuolella olevat timantit putoavat tähän tyhjään tilaan. Näin saattaa syntyä jälleen uusia klustereita. Pelaajan kannattaakin olla ikään kuin askeleen edellä peliä, ja miettiä sitä, millaiseen tilaan timanttiröykkiö jää kulloisenkin räjäytyksen jälkeen. Toimimalla oikein, pelaaja pystyy räjäyttämään jopa kymmeniä timanttiklustereita yhden siirron aikana, ja tämähän tarkoittaa suomeksi selvää rahaa.

Ulkoasu

Gems Odyssey on, kuten arvata saattaa, varsin värikäs ja “karamellimainen” peli, onhan kyse sentään timanteista. Omasta mielestäni ulkoasu ja värimaailma on juuri sellainen kuin sen pitääkin olla. Jännittävän lisän pelaamiseen tuo se, että jostain syystä timantteja räjäytellään avaruudessa, sillä sellainen näkyy timanttiröykkiön taustalla. Kun tähän avaruusmaisemaan yhdistetään scifi-henkinen taustamusiikki, on tieteisseikkailumainen tunnelma taattu! Tuntuu vähän siltä kuin räjäyttelisi Marvel -sarjakuvista ja elokuvista tuttuja Thanos-titaanin hamuamia ikuisuuskiviä!

Lopuksi

Gems Odyssey tuo kaivattua vaihtelua slotiipelien kirjavaan, mutta varsin yhdenmukaiseen joukkoon. Itseasiassa jopa niin paljon, etten tiedä voiko tätä edes slottipeliksi kutsua. Lopulta periaate on kuitenkin sama; pitää saada symboleita tiettyyn järjestykseen peliruudukolle. Poikkeuksellista on se, että manuaalitilassa pelaaja pystyy itse ainakin jonkin verran vaikuttamaan pelin tapahtumiin. Ainakin omalla kohdallani juuri tämä oli se tekijä, joka ajoi ja ajaa minut yhä uudelleen pelin pariin.