Arvostelussa Jurassic World -slottipeli

Mikä voisi mennä pieleen, kun ahneet ihmispoloiset herättävät jollakin ihmeellisellä geeniteknologialla henkiin muinaisia dinosauruksia, joita he päästävät ihmiset maksua vastaan katsomaan? Monikin asia, onhan samasta aiheesta tehty jo lukuisia elokuvia. Viimeisin näistä elokuvista on Jurassic World: Fallen Kingdom. Tämän elokuvan vanavedessä on ilmestynyt myös aiheeseen liittyvä videoslottipeli. Seuraavassa artikkelissa tarkastelemme, minkälaisesta pelistä on kysymys.

Mikä peli, mikä planeetta?

Jurassic World on klassisen Microgaming -yhtiön tuotos, eikä kyseessä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun kyseinen yhtiö on dinosaurus -aiheisen slotin kimpussa. Microgamingin ensimmäinen dinosaurus -slotti Jurassic Park ilmestyi vuonna 2015, ja aiheutti ilmestyessään kiitettävästi kuhinaa pelaajien keskuudessa. Nyt Microgaming pyrkii aiheuttamaan samanlaisen kuhinan toistamiseen pelillä, jossa on 243 erilaista tapaa saavuttaa jonkinlainen rahallinen voitto.

Jurassic Worldin alkuasetelma on varsin tuttu ja turvallinen. Siinä on viisi kolmen symbolin korkuista rullaa, jotka pysähtelevät varsin usein suotuisiin asentoihin, sillä pelin teoreettinen palautusprosentti on peräti 97 prosenttia! Perinteisiä voittolinjoja pelissä ei ole lainkaan. Sen sijaan voitto tulee kotiin aina, kun kolme samanlaista symbolia pysähtyy vierekkäin niin, että ensimmäinen symboli on vasemmanpuolimmaisessa rullassa. Panoshaitari on varsin laaja. Minipanos on 0,30 krediittiä ja maksimipano 7,20 krediittiä.

Esihistoriallisen sykähdyttävät symbolit

Elokuvista tutut hahmot Owen Grady, Claire Dearing, Simon Masrani ja pääpahis Vic Hoskins toimivat pelin symboleina. Lisäksi rullien mukana pyörii erilaisia dinosaurussymboleja, sekä scatter -symbolina toimiva fossiilihyttynen ja wild -symbolin asemaan päässyt Jurassic World -logo. Jurassic World -logo korvaa rullilla kaikki muut symbolit, paitsi erikoissymbolit. Scatter -fossiilihyttynen taas avaa portin ilmaiskierroksille, joista kerromme enemmän seuraavassa kappaleessa.

Erikoisuudet, spessut ja bonukset

Jurassic Worldin ensinäkemältä yksinkertainen ulkokuori kätkee sisäänsä monenlaisia jännittäviä ja yllättäviäkin erikoisominaisuuksia.

Mikäli rullille pysähtyy kaksi meripihkahyttystä, eli scatter -symbolia, muuttuvat ne kumpikin wild -symboleiksi. Käytännöllistä, eikö? Toisinaan rullien eteen saattaa tömistellä itse Indominus Rex, joka antaa pelaajan esittää itselleen yhden toivomuksen, sillä sitähän dinosaurukset tekevät. Pelaaja saa toivoa itselleen parempaa voittokerrointa, mutta valitettavasti pelin päätettäväksi jää, onko tuo kerroin 10 tai esimerkiksi 200. Suureksi harmiksemme Indominus Rex pysyttelee kuitenkin ilmaiskierroksilla visusti jossakin piilossaan. Niin suuresta ja rauhattomasta otuksesta on Indominus Rexin kohdalla kysymys, että kovasti ihmettelen, minne kivenkoloon se itsensä malttaa oikein ilmaiskierrosten aikana tunkea, ja miksi? Noh, kukaan tuskin tietää mitä tuollainen olento ajattelee, ja jos tietäisi, niin tuskinpa tuo tietäjä nukkuisi enää koskaan.

Mutta palataanpa asiaan!

Kuten tuli jo mainittua, Jurassic Worldin scatter -symbolina toimiva meripihkan sisään fossiloitunut hyttynen päästää pelaajan pelaamaan ilmaiskierroksia. Tämä edellyttää sitä, että noita symboleja ilmestyy rullille vähintään kolme. Erilaisia ilmaiskierrostyyppejäkin on pelissä peräti kolme. Kolme lieneekin jonkinlainen pelin onnenluku! Yhteistä näille kaikille kolmelle ilmaiskierroslajille on se, että ilmaiskierroksia annetaan aina kymmenen kerrallaan. Kun pelaaja on päässyt ilmaiskierrososuuteen viisitoista kertaa, saa hän jatkossa valita itse, minkä sortin ilmaiskierroksia hän itselleen haluaa. Sitä ennen ilmaiskierrostyyppi arvotaan. Tällaisia ne ovat:

  • Gyrosphere Valley: Erilaisista ilmaispelivaihtoehdoista Gyrosphere Valley on ehkä kaikkein riskialttein, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden kaikkein suurimpiin voittoihin. Kyse on siitä, että voittokerroin kasvaa joka kierroksella, mikäli pelaaja ei voita mitään. Niinpä tavoitteena onkin ensin saada mahdollisimman monta “tyhjää” kierrosta ennen voitollista kierrosta kertoimen maksimoimiseksi. Kuten arvata saattaa, jättipotin metsästäminen on tällä tavoin äärimmäisen hankalaa, mutta toteutuessaan palkinto on takuulla tyydyttävä.
  • Raptor Den: Raptor Den -tilassa kaikki scatter symbolit toimivat wild -symboleina, jotka pysyvät paikoillaan kierroksen loppuun asti, tai kunnes ne ovat antaneet pelaajalle lisää ilmaiskierroksia.
  • Creation Lab: Wild -symbolit pysyvät paikoillaan vähintään kolmen voiton ajan. Lisäksi käytössä on Rolling Reels -rullat, jotka räjäyttävät kaikki voittoyhdistelmät (lukuun ottamatta wild -symboleita), ja raivaavat siten tilaa tuoreille symboleille, mahdollistaen useampia perättäisiä voittoja samalla kierroksella.

Ulkoasu

Kenellekään Microgamingin aiempaa Jurassic Park -slottia pelanneelle tuskin tulee kovinkaan valtavana shokkina, että myös Jurassic World näyttää kerrassaan upealta. Pelin taustalla näkyy itse puistosta otettu kuva, joka auttaa pelaajaa pysymään sopivassa tunnelmassa. Tähän tunnelmaan pelaaja johdatellaan introvideolla, joka on – kuten arvata saattaa – hyvin vaikuttava, mutta ei kuitenkaan niin pitkä, että malttamattomana pelaamaan pääsyä odotteleva asiakas ehtisi tylsistyä ja vaihtaa maisemaa.

Symbolit ovat kauttaaltaan upeita. Ihmishahmot näyttävät itseltään, eikä se mikään ihme olekaan, sillä ihmissymbolit on toteutettu valokuvien avulla. Myös dinosaurussymbolit näyttävät siltä, kuin ne olisivat karanneet suoraan itse elokuvasta slotin rullille pyörimään. Jokainen yksityiskohta on toteutettu millintarkasti. Kun Indominus Rex lopulta astelee rullien eteen, loksahtaa leuka kokeneemmaltakin pelaajalta. Tämä kunnioitusta herättävä otus on animoitu niin upeasti, että tuntuu melkein siltä kuin se hyökkäisi kohta ulos näyttöruudusta ja puraisisi pelaajalta pään irti. Kävellessään Indominus Rex pitää valtavaa töminää, joka on toteutettu yhtä pieteetillä kuin pelin muukin äänimaailma, joka koostuu asiaankuuluvasta taustamusiikista, rullanpyöritysäänistä ja voitokkaasta rahan kilinästä, fanfaareja unohtamatta.

Sananen lopuksi

Microgaming on taas kerran tehnyt valtaisan hyvää työtä. Jurassic World on upea slottipelikokemus, joka hyödyntää taitavasti Jurassic -elokuvien kuvastoa. Lukuisat erikoisominaisuudet ja huikea teoreettinen palautusprosentti takaavat sen, että pitkiä voitottomia jaksoja ei pelin parissa pääse syntymään. Erikoismaininnan ansaitsevat erilaiset ilmaiskierroslajit, jotka tarjoavat pelaajalle sellaisen taktikoinnin mahdollisuuden, joka useimmista slottipeleistä puuttuu. Kaiken kruunaa uskomattoman hieno graafinen toteutus, joka tekee Jurassic Worldin pelaamisesta niin elokuvallisen kokemuksen kuin slottipelillä on vain mahdollista olla. Peliä voi suositella kevein sydämin niin noviiseille kuin mestaripelaajillekin, sillä aloituskynnys on varsin helppo ja yksinkertainen, mutta pelaamalla pelistä löytää monia pikantteja yksityiskohtia. Hyvä!